Grahamsboller
Ingen fødselsdag uden boller!!! Her hos Alletiders Dag elsker vi fødselsdage og vi er af den overbevisning at når der holdes fødselsdag, skal der boller på bordet, som smøres med f.eks. smør, smøreost, marmelade eller hvad der nu er favoritten hjemme hos jer.
Vi serverer ofte fødselsdag boller skåret over i halve, hvor gæster så selv kan vælge hvilket tilbehør de vil have ovenpå.
Grahamsboller eller boller med grahamsmel er et sundere alternativ til boller lavet kun med hvedemel.
Grahamsboller
Opskriften på disse boller er nem at have med at gøre og falder nemt i smag hos både store og små. Bollerne er gode både til hverdag, til morgenmaden eller som et supplement til den kommende fødselsdag.
Vil du gerne lave lækre, velsmagende og nemme boller til årets børnefødselsdag, så er denne opskrift perfekt til dig.
Vil du gerne have at bollerne skal være lidt mere grove, kan kerner tilsættes, derudover kan grahamsmel udskiftes med havregryn. Udskiftes der med havregryn, skal du være obs på ikke at putte lige så mange gram havregryn i som grahamsmel, da havregryn suger meget væske til sig og så kan bollerne hurtigt godt blive meget tørre og tunge. Denne dej egner sig også til brød i form.
Opskriften er venligst lånt fra Alletiders Bagebog
Antal personer |
stk
|
- 5 dl lunken vand
- 50 gram gær
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk sukker
- 1 dl olie
- 120 gram grahamsmel
- 700 gram hvedemel
- 1 æg til pensling
Ingredienser
|
|
Gæren røres ud i det lunkne vand, og derefter røres sukker, salt og olie i. Grahamsmelet blandes godt sammen med gærblandingen og derefter kommes lidt hvedemel i af gangen, indtil dejen er god luftig – den må ikke blive for tør og tung.
Grahamsmel har en svagere bageevne end almindeligt hvedemel, og man kan ikke bage brød af grahamsmel alene. Derfor skal det blandes med almindelig hvedemel for at opnå en tilstrækkelig god bageevne.
Dejen æltes godt og grundigt i 4-5 minutter og derefter efter stilles den til hævn under et fugtigt klæde i 40 min.
Herefter slås dejen ned og formes til boller, og ligges på en bageplade med bagepapir. Her efterhæver bollerne ca. 20 minutter, eller gerne lidt længere.
Pensles med det piskede æg. Bages midt i ovnen i 15 – 20 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.
Vil du gerne have at bollerne skal være lidt mere grove, kan kerner tilsættes, derudover kan grahamsmel udskiftes med havregryn. Udskiftes der med havregryn, skal du være obs på ikke at putte lige så mange gram havregryn i som grahamsmel, da havregryn suger meget væske til sig og så kan bollerne hurtigt godt blive meget tørre og tunge. Denne dej egner sig også til brød i form.